1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: chroba bliskiej osoby |
Ola Olka
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 6571
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2017-09-27, 13:36 Temat: chroba bliskiej osoby |
Wiola07 napisał/a: | Czasem łapie mnie taki dół, że mam ochotę zamknąc oczy i już nie otworzyć. |
Wiola07 napisał/a: | ale te "doły" są nie do pokonania... | Dobrze byłoby gdybyś miała wsparcie psychologiczne. Albo przynajmniej pomogła sobie biorąc jakieś środki antydepresyjne. Może ci je przepisać twój lekarz. Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2017-08-21, 21:34 Temat: chroba bliskiej osoby |
Wiola07 Jakby nie było to ty musisz być teraz wsparciem dla mamy i wierzyć że dopóki jest szansa na leczenie to trzeba ją jak najbardziej wykorzystać.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2017-08-21, 13:53 Temat: chroba bliskiej osoby |
andres napisał/a: | Chcialem tylko zwrocic uwage na nieprawdziwe twierdzenie powyzej od jakby nie bylo, co widac po postach, doswiadczonej uzytkowniczki forum. | Uwaga bardzo nie na miejscu. Nadal uważam że wczesne wykrycie (profilaktyka przede wszystkim) a tym samym możliwość rozpoczęcia leczenia we wczesnych stadiach zwiększa szansę na pozytywne efekty leczenia włącznie z szansami na wyleczenie.
100% gwarancji nie ma nigdy - nawet przy grypie.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2017-08-21, 10:09 Temat: chroba bliskiej osoby |
Wiola07 witaj na forum. Bardzo mi przykro, że i wy borykacie się z taką ciężką chorobą. Wiola07 napisał/a: | Nie wiem jak poradzić sobie z informacją, że moja mama ma raka żołądka. | Taka informacja to dla każdego jest szok. Obojętnie jaki ma charakter i ile ma lat - nikt nie chce być chory i nikt nie chce by jego bliscy byli chorzy.
Ale życie jest jakie jest i często dopada nas nie tylko to co dobre ale i to co trudne i niesprawiedliwe. Bo na raka nikt nie zasłużył... Wiola07 napisał/a: | Słyszę to i mam wrażenie, ze ten typ jest nie do pokonania. | Nie wiemy w jakim stadium choroby mama się znajduje dlatego ciężko jest wyrokować. Przy wszystkich nowotworach, wczesne wykrycie daje bardzo duże nadzieje co do wyleczenia Wiola07 napisał/a: | Jak wyzbyć się tych negatywnych myśli? | Nie ma co ukrywać że teraz czeka was trudny okres. Jeżeli nie umiesz sobie sama poradzić spróbuj zwrócić się o radę do psychologa, może jakieś antydepresanty będą sensowne? Teraz musisz być silna dla siebie i dla mamy. Wiola07 napisał/a: | Wciąż szukam osob, które żyją mimo tak cieżkiej choroby, udało im się i żyją | Takie osoby napewno są i to wcale niemało. Narazie dopóki są szanse trzeba walczyć. Załamywanie rąk nic nie da. Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|